Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
27. lipnja 2019.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Kalendar

Kalendar događanja

Tradicijsko graditeljstvo Moslavine i Hrvatske Posavine
Start Date/Time:
21. rujna 2018. 18:00
Recurring Event:
One time event
Importance:
Normal Priority
Description:


Organizator: Muzej Moslavine Kutina i TZ Grada Kutine
Mjesto: ispred trijema u Crkvenoj ulici u Kutini
Vrijeme: 21. 09. 2018. u 18,00 sati
Tema: etnografska izložba Tradicijsko graditeljstvo Moslavine i Hrvatske Posavine
Autorica: Slavica Moslavac, muzejska savjetnica
Glazbeni program: VS Rusalke, KUD Ivančice i KUD Banova Jaruga

Osim promocije kataloga od 112 stranica, ispred  trijema u Crkvenoj ulici u Kutini bit će upriličena etnografska izložba Tradicijskog graditeljstva Moslavine i Hrvatske Posavine, autorice Slavice Moslavac, koja će na 14 rollupova, slikom i riječju predstaviti pučke starine, stambene i gospodarske objekte u donjoj ili jugozapadnoj, kao i gornjoj ili sjeveroistočnoj Moslavini, te Hrvatskoj Posavini, kao i ostatke nekadašnjeg načina gradnje kao i života u  tim prostorima.

Kuća, trijem, trem, kuća na kat, čardak, je dom, prebivalište i utočište, a najčešći naziv za nju je hiža ili iža, jedinstveno je to mjesto sveukupnosti postojanja obitelji ili šire zajednice. U njoj se odvijaju svi životni  procesi. U kući ili družinskoj hiži borave ukućani preko dana, a spavaju starci i djeca. Dvije su važne komponente za zajednički život: stol sa svetim i osobnim slikama, uspomenama iz prošlosti na zidu iznad njega, i drugo, zemljana peć, mjesto pripremanja hrane i izvor topline.
 
U prigodnom glazbeno scenskom predstavljanju ivanjskih, svadbenih i žetvenih običaja sudjelovat će VS Rusalke, KUD Ivančice i KUD Banova Jaruga. A posjetitelji će imati prigodu razgledati Etno sobu priređenu upravo za ovu prigodu, a hologramskim pristupom bit će omogućeno pregledavanje i kratkih filmova o tradicijskom ruhu, pripremanju kruha, glazbenoj baštini, prvom spomenu imena Kutine i tradicijskom graditeljstvu.

Owned by Vanja On 6. rujna 2018.