Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
30. siječnja 2023.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Aktivnosti

Vrijeme

Nadolazeći događaji

Kutina i Moslavina

O Kutini i Moslavini

Grad u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja 12.10.2018. - Novosti

Uz suvremenu razglednicu Kutina priča i priču iz davnina: od antičkih nalaza u predjelu Lipa, tradicijskog graditeljstva Crkvene i Radićeve ulice, izložaka u Muzeju Moslavine i galeriji, sa nezaobilaznim biserom sakralne arhitekture - crkvom Sv. Marije Snježne iz 18. stoljeća. Raznolika kulturna ponuda, tradicionalni specijaliteti, vrhunska vina, blizina najvažnijih prometnica, te glavnog grada Zagreba, sve to jamči dobar provod u Kutini i Moslavini, destinaciji koju posjetitelji iz zemlje i svijeta tek otkrivaju i gostu predstavljaju, potpuno iznenađenje!

Ne treba zaboraviti ni gastronomsku ponudu u kojoj se posebno ističe specijalitet „šaran na rašljama“ i izvorno moslavačko vino „Škrlet“.

Moslavina je poznati vinogradarski kraj, a vinogradi su se na ovom području sadili još od rimskog doba, kada se Moslavina jače naseljava, posebno za cara Claudia, pa se i danas vjeruje da je ime Moslavina inačica rimskog naziva Mons Claudius. Moslavina je domovina izvornih vina od kojih se posebno ističe Škrlet. Škrlet je prva sorta koja je dobila rješenje Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo o priznavanju tri klona Škrleta, čime je Škrlet postao prva brendirana hrvatska sorta. Ostale izvorne sorte ovog područja su Dišeća ranina i Moslavac. Vinske ceste između Kutine i Popovače nude u brojnim kletima degustaciju i prodaju vina. Osim uživanja u vinima, ponosni vlasnici nude i domaće gastronomske specijalitete, te uslugu smještaja u seoskom domaćinstvu, kletima ili obiteljskim gospodarstvima.

ŠKRLET- vino je bistro, svjetlo žućkaste boje s nijansama zelene, dobre kakvoće, ali ponajprije od zdravog i zrelog grožđa s dobrih južnih položaja. Nakupljanje šećera u bobicama grožđa uglavnom nije veliko, obično oko 16%, samo u iznimno dobrim godinama na određenim položajima može nakupiti i do 18% šećera, ali je zato ukupna kiselost dosta visoka od 8 do 11 g/l. Vino je puno, zaobljeno, kiselkasto, lagano cvjetnog mirisa, s izraženom finom, nježnom, nenametljivom, specifičnom sortnom aromom.

Prijamni centar Repušnica - službeni moslavački ulaz u Park prirode Lonjsko polje. Park prirode Lonjsko polje jedno je od najvećih zaštićenih močvarnih područja, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelom dunavskom porječju.  Ubraja se među najugroženije močvarne dijelove u svijetu, te ga štiti Ramsarska konvencija od 1993. godine. Očuvana bioraznolikost staništa te samog krajobraza Lonjskog polja, u kombinaciji sa poplavnim travnjacima, pogoduje rastu značajnog broja biljaka, te služi kao stanište za velik broj životinjskih vrsta.

Mogućnosti obilaska parka prirode:
- obilazak parka uz stručnu pratnju iskusnih vodiča (šetnja, bicikl),
- promatranje ptica u njihovom prirodnom okruženju (kosca, štekavca..),
- promatranje i upoznavanje izvornih pasmina Lonjskog polja (hrvatski posavac, turopoljska svinja, posavska guska..),
- edukativni programi za djecu i odrasle, vođene od strane djelatnika JU PPLP,
- šetnice, biciklističke staze, pješačke staze, konjičke staze, vožnja kanuima.

 
Povratak na aktivnosti