Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
6. veljače 2023.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Aktivnosti

Vrijeme

Nadolazeći događaji

Kutina i Moslavina

O Kutini i Moslavini

Europski tjedan u mobilnosti - Kutina 2019. 20.9.2019. - Novosti

Europski tjedan mobilnosti – Kutina 2019.

16 – 22. rujan 2019.

 

·       18.9. Krećite se s nama

·       21.9. 1. Utrka stazama Dane Korice

·       22.9. Planinarenje Moslavačkom gorom

 

Europski tjedan mobilnosti održava se od 16. do 22. rujna svake godine od 2002. godine. Više od 400 lokalnih vlasti iz 23 države sudjelovalo je već u prvoj godini. Svijest o inicijativi raste iz godine u godinu, a javno mišljenje o njoj vrlo je pozitivno, s više od 80% podrške među anketiranima. Većina ljudi prepoznaje i vrijednost kampanje za ukazivanje pretjerane upotrebe automobila u gradovima.


Europski tjedan mobilnosti pruža priliku za razmišljanje o stvarnoj namjeni naših gradskih ulica i razmatranja konkretnih rješenja za izazove kao što su onečišćenje zraka i zagađenje bukom, prometna zagušenost, prometne nesreće i zdravstveni problemi. Grad Kutina prepoznaje važnost ove inicijative, odnosno važnost podizanja svijesti građana o šteti koju sadašnji trendovi urbane mobilnosti nanose okolišu i kvaliteti života. Upravo zbog toga u sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti Turistička zajednica grada Kutine u suradnji s Gradom Kutina i Športskim centrom Kutina te uz pomoć Dijabetičkog društva Kutina, Dječjeg vrtića Kutina, Modelarskog centra Kutina, Ebike.pdl-a, HPD Jelengrad Kutina i Udruge maratonaca SMŽ "Heroji ne umiru" organizira aktivnosti koje se temelje na ovogodišnjoj temi „Sigurno hodanje i biciklizam“.

 

Hodanje i biciklizam zajedno čine aktivne načine kretanja. Ključni su za budućnost naših malih i velikih gradova u cijeloj Europi. Prije 50 godina, hodali biste ili se vozili biciklom samo ako si niste mogli priuštiti automobil. Danas si europski gradovi više ne mogu priuštiti prekomjernu ovisnost o automobilu. Mi si to više ne možemo priuštiti.

 

Slogan ovogodišnje akcije je „Krećite se s nama“, a kako bi Vam omogućili lakše kretanje gradom, u srijedu (18.9.) od 9:00 – 20:00 sati zatvoriti će se Trg kralja Tomislava te će se svim građanima omogućiti lakše i sigurnije kretanje po samom centru grad. U srijedu vas očekuje i otvaranje nove šetnice uz Kutinicu, mogućnost vožnje u električnom automobilu Grada Kutine, mogućnost vožnje električnih bicikala, vožnja u drvenim automodelima, mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, te već tradicionalni pješački i biciklistički obilasci grada Kutine.

 

Ove godine akcija će se nastaviti i za vikend, kada će se u subotu (21.9.) održati cestovna utrka u Kutinskoj Slatini pod nazivom „Utrka stazama Dane Korice“, dok ćete se u nedjelju (22.9.) moći priključiti HPD Jelengrad Kutina u istraživanju planinarskih puteva Moslavačke gore.

 

U vremenu održavanja manifestacije Turistička zajednica grada Kutine organizirati će i nagradnu igru o kojoj više možete saznati u facebook događaju pod nazivom „Europski tjedan mobilnosti – Kutina 2019.“.

 

Više informacija o cjelokupnom događanju možete pronaći na sljedećim poveznicama:

 

·       Facebook: Europski tjedan mobilnosti – Kutina 2019.

·       Internet stranici: Turistička zajednica grada Kutine

 

 

 
Povratak na aktivnosti