Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
6. veljače 2023.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Aktivnosti

Vrijeme

Nadolazeći događaji

Kutina i Moslavina

O Kutini i Moslavini

Priopćenje za javnost - radovi na Poučnoj stazi "Turski stol" 20.4.2021. - Novosti

Priopćenje za javnost – radovi na Poučnoj stazi „Turski stol“

 

Zbog velike zainteresiranosti javnosti i kruženja netočnih i nepotpunih informacija, donosimo pojašnjenja oko uređenja Poučne staze „Turski stol“. Društvenim mrežama šire se brojne objave, fotografije i komentari bez utvrđenih činjenica, iako su nadležne ustanove objavile informacije i pojašnjenja vezana za ovaj projekt. Skrećemo pažnju kako su radovi na uređenju ove poučne staze još uvijek u tijeku, sa rokom završetka do 30. travnja. Naime, radi se o uređenju šumske staze na kojoj u zimskim mjesecima nije bilo moguće izvršiti zemljane radove, a koji će se napraviti čim to vremenske prilike dozvole.

Važno je istaknuti kako je Poučna staza „Turski stol“ prilagođena zatečenoj situaciji na terenu i većim dijelom ona prolazi po trasi već utabanog puta, te je prirodni nastavak na već postojeće sadržaje rekreativnog karaktera, dok dijelom prolazi i službenim šumskih putem. Hrvatske šume su prije početka radova na uređenju poučne staze izvršile svoje redovne radove njege šume prorjedom koji su propisani osnovom gospodarenja i koji bi se izvršili bez obzira na uređenje ove poučne staze. Kako je za te potrebe šumom prošla i određena mehanizacija, sami šumski putevi su djelomično devastirani, a sanacija puteva ne može se obavljati u zimskim mjesecima dok se ne posuši teren. Nakon redovnih radova Hrvatskih šuma, započeli su radovi na uređenju poučne staze, prilikom čega su radnici koristili šumske puteve za dovoz i odvoz materijala, potrebnih za postavljanje informativnih panela, prijelaza preko potoka i postavljanja stepenica na usponima – sukladno projektnoj dokumentaciji.

U završnoj fazi uređenja, koja je trenutno u tijeku, postaviti će se oprema na odmorištima, te će se  izvršiti zemljani radovi, odnosno sanacija šumske staze. Cilj i svrha uređenja ove poučne staze je omogućiti dostupnost rekreacijske, turističke i zdravstvene funkcije šuma u javne svrhe, svim uzrastima. Postavljenim poučnim panelima želi se educirati o prirodnim i kulturnim vrijednostima moslavačke šume, odnosno nositeljima identiteta moslavačkog kraja.

Nositelj projekta poučne staze je Grad Kutina, stručni suradnici su Turistička zajednica grada Kutine, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Razvojna agencija Mrav, uz Hrvatske šume kao izvođača radova. Projekt je vrijedan 730 000 Kn uz intenzitet potpore 100% od ukupno prihvatljivih troškova koje financiraju Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i RH. Staza je dobila naziv prema arheološkom nalazištu srednjovjekovnog objekta za obranu od Turaka – gradištu „Turski stol“, koje se nalazi na samom ulazu u šumu.

Molimo sve za još malo strpljenja do završetka radova, nakon čega opet možete nesmetano uživati u blagodatima moslavačke šume, pritom nešto dodatno naučiti i rekreirati se u zelenoj oazi nadomak grada. 

 
Povratak na aktivnosti