Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
6. veljače 2023.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Aktivnosti

Vrijeme

Nadolazeći događaji

Kutina i Moslavina

O Kutini i Moslavini

Europski tjedan u mobilnosti - Kutina 2022. 8.9.2022. - Novosti

Europski tjedan mobilnosti u Kutini

Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!

Od 16. rujna do 22. rujna obilježava se Europski tjedan mobilnosti i u Gradu Kutini

Tema ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti 2022. je „Bolja povezanost“ te obuhvaća svaki vid održivog prijevoza u gradskom okruženju. Ova je tema odabrana kako bi se pojedinci diljem Europe ponovno međusobno povezali nakon više mjeseci izolacije, ograničenja i prepreka uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19. Ljudi se mogu povezati, primjerice, na način da se sastaju na trgu u svojem gradu dolazeći pješke, vozeći bicikl ili koristeći javni prijevoz. Pametnim planiranjem i bolje organiziranim prijevozom omogućuje se efikasnije povezivanje mjesta i osoba. S tim ciljem odabran je i ovogodišnji slogan “Kombiniraj i kreći se!“. Njime se potiče odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Naravno, hodanje i biciklizam imaju i mnoge druge prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, ne proizvode štetne emisijske plinove te imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Manifestacija Europski tjedan mobilnosti sastavljena je od 3 glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti (kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza) te “Dana bez automobila” koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti. Grad Kutina se i ove godine uključio u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Kutine, Biciklističkim klubom Kutina, atletskim klubom „Maratonjare“ te Dječjim vrtićem Kutina će pripremiti nekoliko događanja na području grada.

U četvrtak, 22. rujna u 17:00 sati će se održati tradicionalni biciklistički i pješački obilazak grada Kutine, a ove godine će nam se pridružiti i rekreativni trkači. Biciklistički klub Kutina će vas povesti u otkrivanje skrivenih lokacija našeg grada, dok će vas turistički vodič povesti u šetnju poučnom stazom „Turski stol“, usput otkrivajući tajne o moslavačkoj šumi. Također, rekreativci će imati priliku trčati Poučnom stazom u pratnji atletskog kluba „Maratonjare Kutina“. Duljina staze je 3 km i za njen obilazak prosječnim hodom trebat će oko 1 sat. Šetnjom poučnom stazom „Turski stol“ postupno ćete otkrivati tajne moslavačke šume, njene prirodne i kulturne vrijednosti, nositelje identiteta moslavačkog kraja. Start obilazaka je pokraj natpisa „Kutina“ na prostoru Trga dr. Franje Tuđmana.

Poučna staza „Turski stol“ kojom će prolaziti hodači i trkači je edukativno-rekreativna staza duljine 3 km smještena u šumi Šanac-Ciglenica, u neposrednom kontaktu s rekreacijsko-kupališnim kompleksom grada Kutine. Staza je dobila naziv prema arheološkom nalazištu srednjevjekovnog fortifikacijskog objekta za obranu od Turaka – gradištu „Turski stol“ – koje se nalazi na samom ulazu u šumu. Osim kulturno-povijesne vrijednosti, poučna staza dio je bogatog šumarskog ekosustava u kojem prevladava sastojina hrasta i graba, a pojedinačno su nesene i skupine crnogorice. Uz prirodno i ekološko značenje ovog šumskog pojasa na rubu naselja Kutine, šuma ima estetske i krajobrazne vrijednosti u panoramskoj slici grada i šire okolice. Blizina središta Kutine potencira njenu vrijednost u smislu neposrednog gradskog prostora za odmor i rekreaciju, jer najljepši je boravak u prirodi, boravak u šumi.

Povodom Europskog dana bez automobila, koji se obilježava 22. rujna, ulica Trg kralja Tomislava će se u vremenu od 7:00 – 17:00 sati zatvoriti za promet, te će postati mjesto druženja polaznika Dječjeg vrtića Kutina. Oni će imati zadatak oslikati ulice našeg Grada, a uz to će imati priliku sudjelovati u radionici za djecu: „Bolja povezanost“, gdje će moći pokazati vještine na postavljenom poligonu u suradnji s Biciklističkim klubom Kutina.

U vremenu održavanja akcije Turistička zajednica grada Kutine organizirat će i nagradnu igru u sklopu koje će nagraditi najhodača i najbiciklista. U vremenu od 16 – 22.9. prilikom hodanja ili vožnje biciklom, uključite vaše mobilne aplikacije za hodanje i bicikliranje i postanite najhodač ili najbiciklist EU tjedna mobilnosti u Kutini. Pobjednik je osoba koja će u navedenom vremenu imati najviše koraka (za hodače), te najviše prijeđenih kilometara (za bicikliste). Više o nagradnoj igri možete saznati u facebook događaju pod nazivom „Europski tjedan mobilnosti – Kutina 2022.“ ili Internet stranici Turističke zajednice grada Kutine.

Sudjelujte u aktivnostima ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti u Kutini i pokažite da korištenje biciklističkih ruta, pješačkih i poučnih staza pozitivno utječe na vaše zdravlje, potiče izlazak na svježi zrak i društvenu povezanost, a dugoročno utječe i pozitivno na grad u kojem živite.

 

 

 
Povratak na aktivnosti