Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
30. siječnja 2023.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Aktivnosti

Vrijeme

Nadolazeći događaji

Kutina i Moslavina

O Kutini i Moslavini

GRADSKA TRŽNICA KUTINA IMA SVOJ DAN 31.3.2016. - Novosti

Iduće godine 3. ožujka 180-ta je obljetnica kako je 1837. godine austrijski car Ferdinand Kutini dodijelio status trgovišta s pravom velikih  godišnjih sajmova(primjerice u  lipnju uz sv. Petra i Pavla). Kutina je bila viđenije trgovište. Prvi obrtnički ceh sa 129 obrtnika u Kutini utemeljen je 15. svibnja 1845. godine.Trgovine su Kutini bile smještene na početku Crkvene ulice, na trgu sv. Franje Ksaverskog (danas kralja Tomislava). Sajmovi posebno brojni prije Drugog svjetskog rata održavali su između potoka Kutinice i Kolodvorske ulice, južno mosta kod Helešija. Pamte se i oni povremeni  u parku ispred današnjeg Muzeja Moslavine. Duga je bila tradicija okupljanja na marvogojskom sajmu uz današnju Veterinarsku stanicu ( u njoj se prije dovoda stoke na sajam tražio i obvezan „stočni pasoš“).

Razumljivo nakon prodaje stoke pljeskom desnica prodavatelja i kupca te popijenog „likova“ odlazilo se do obrtničkih prostora. Kupovali su se tu dijelove konjske opreme, užad, leđne prskalice za vinograd, motike, vodiri i brusovi za kosu, košare, runjaci... Za kuhinju birala se lončarija. Postupno nestajala je narodna nošnja. Odjeća i obuća traži se sve više krojena po modelima mjesnih te krojača postolara iz okolice. S vremenom stanovništvom brojnija, kao kotarsko središte sve razvijenija, i željeznicom (1897.) pristupačnija - Kutina traži i ponudu, kako se to danas kaže - s njive na stol. Uz veliki stočni sajam srijedom, postupno se za svakodnevnu kućnu prigodu razvijao i tzv. „mali plac“, dakako znatno bogatiji srijedom, manje u druge dane. Mliječnih proizvoda, svježe salate, ali i ribe nije manjkalo ni subotom. Tržnica nije samo „trbuh grada“. Okupljalište je s razgovorima na razne teme: od klimatskih do političkih i socijalnih promjena, lokalnih zgoda i nezgoda.

Kutinčani, prolazeći danas novim još neimenovanim trgom nose uspomene na sada već zvanu „staru tržnicu“ od 1964.-2009. godine. „Starim placem“ zasigurno prošlo je najviše ne samo Kutinčana. Tu se prodajom nudilo sve: od igle i konca do traperica; od zrnaca graška do bobicama prelijepih grozdova moslavačkog trsja, od jaja do mesa peradi. Bila je to ponuda za industrijskog preobražaja Kutine i njezinog proglašenja gradom. Za monografije, ali i za svoju ljubav taj ugođaj tržnice arhivirao je poznati kutinski fotograf Alojz Miler. Zasigurno  u prostoru nove tržnice bio bi vrijedan postav fotografija s pričom: od pregača prodavatelja, sira s vrhnjem, do ljubazne bakice tek ubranim đurđicama i nezaobilaznog osmjeha popularnog pečenjara.

Nije isključeno. S osjećajem za vrijednost prošlosti trgovanja u našem kraju Komunalni servisi Kutina već su ove godine 3. ožujka proglasili Danom Gradske tržnice Kutina. Uz iduću jubilarnu obljetničku godinu na novoj tržnici (površina 2.658 četvornih metara, 104 prodajna mjesta, 47 natkrivenih) očekuje se bogati program s nagradama za obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Eto kako davnina može biti blizina!

 

Piše: Dragutin Pasarić

 
Povratak na aktivnosti