Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
30. siječnja 2023.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Aktivnosti

Vrijeme

Nadolazeći događaji

Kutina i Moslavina

O Kutini i Moslavini

O himni ponikloj s bojišta 29.4.2016. - Novosti

Iz kutinske davnine i blizine

Piše: Dragutin Pasarić

 

O HIMNI PONIKLOJ S BOJIŠTA

 

Prije 21 godinu nedaleko Kutine započela je, i prvih dana svibnja uspješno okončana vojno–redarstvena akcija Bljesak. A tri godine ranije 30. travnja 1992. godine u kutinskom Športskom centru čuo se snažan vojnički pljesak. Odjeknuo je uz promociju himne 56. bojne HV, koja je bez sumnje - ponos Kutine! Ona je zapravo s osvajanjem neprijateljskog uporišta Bujavica 14. listopada 1991. godine i prva oslobodilačka iskra operacije Bljesak. Nije, ali to vrijedi samo za državnu himnu, primjereno da se plješće toj svečanoj pjesmi. No, ovdje je riječ o onoj koja je ponikla s bojišta. Napisao ju je njezin pripadnik, danas nažalost pokojni Vinko Gršeta. Usuglasila se s bojišnicom i iskrenim autorovim srcem, a čiji refren glasi:

 

Pedesetšesta bojno naša,

Ti si ponos grada svog,

Tvoje ime rado nosim,

 Čuvao te dragi Bog.

 

U pripremi zbirke Vinkovih stihova Ispovijesti vremena negdje početkom o. g. na autora me podsjetio i zapovjednik 56. bojne HV Zvonimir Gregurić - Regica. Tom prigodom od popularnog Regice čuo sam da ga je posebno ugodno iznenadila vijest da i postrojba kojom zapovijeda ima svoju himnu, a autor stihova je njezin pripadnik. Inače sjeća se kako je Vinko svojim često šaljivim govorenim stihovima, u kratkom vremenu odmora na bojišnici,  znao duhovito portretirati, pa i njega, i na taj način ih nasmijati, ali i ohrabriti. No, himna je ipak nešto sasvim drugo - svečani i dostojanstveni iskaz.  Već u rukopisu osjetio sam da je  to ono što nam u borbenom ozračju treba, kaže ratni zapovjednik „56-te“. Osobito se sjeća njezine praizvedbe.

Bio sam više nego ponosan kad je pod krovom pune dvorane kutinskog Športskog centra 30. travnja 1992. godine zaorila himna bojne, a u kojoj je Vinko zapovjedno bio zadužen za slobodu neba nad Kutinom i svojim rodnim banovljanskim područjem.. Stihove je uglazbio Darko Majstorović, a pod njegovim vodstvom izveo ju je mladi glazbeni sastav iz Popovače s vokalnom solisticom Kristinom Ričković. Te svečane večeri promovirana je zastava bojne, čiji je autor Ivan Kovačević i sam njezin pripadnik. Zastavu je blagoslovio župnik župe sv. Ane iz Osekova vlč. Drago Toplak, inače duhovnik bojne.

Ponosno se sjetiti tog zanosa, a na koji će nas sigurno donijeti i zbirka stihova Vinka Gršete Ispovijesti vremena.

 
Povratak na aktivnosti