Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
6. veljače 2023.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Aktivnosti

Vrijeme

Nadolazeći događaji

Kutina i Moslavina

O Kutini i Moslavini

Bonifacije i domovina 31.5.2016. - Novosti

Iz kutinske davnine i blizine

Piše: Dragutin Pasarić

 

BONIFACIJE I DOMOVINA

 

Na ponos Kutine 13. svibnja o. g. u Rimu za slugu Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića (Zbjegovača 25. lipnja 1864.- Rim 4. studenoga 1897.) iz Družbe Sinova Bezgrješne započeo je službeni postupak za njegovo proglašenje blaženim. Objavi Kauze u „vječnom gradu“ prisustvovalo je i izaslanstvo Grada Kutine. Moslavački postolar je pučku školu polazio u Ilovi, zanat učio u Kutini, a za majstora se usavršio u Križu. Bez dvojbe naš je skromnošću života najveći sugrađanin. Ime rodnog kraja prenosi širom svijeta posebno u dvadesetak zemalja gdje djeluje njegova Družba. U Hrvatskoj je od 2010. godine sa sjedištem u našoj Kutini.

 

Odnos u služenju prema potrebitima, posebno najbolesnijima i napuštenoj djeci do glasa svetosti Ivan Pavletić potvrdio je kao redovnik u Rimu. No prve iskre plemenite žrtve zasigurno je osjetio u Zbjegovači, Ilovi i Kutini: od roditelja, najbliže rodbine, susjeda, kumova, učitelja, svećenika… Nije mnogo govorio. Poručivao bi - na nama je da učinimo sve, a onda možemo zamoliti i Božju pomoć. Iduće godine je 120. obljetnica njegove smrti (preminuo je u 33. godini života 1897. godine) no i danas predstavlja europsku sintezu. Potekao je u slavenskom kraju, za redovnički put opredijelio se u Grazu, dakle germanskom svijetu, a među redovničkom braćom našao se u Italiji, u romanskom ozračju.

 

No i svijet posjetima Ivanovoj rodnoj Moslavini, iskazao je i svoj odnos prema njegovoj domovini. Uz hrvatske državne datume prigodnim čestitanjima i govorima slavi se ne samo u domovini. Čini se to i u našim veleposlanstvima pa i u Rimu. Razmišljanja su da se u središtu kršćanstva u crkvi Generalne kuće Družbe gdje je prijenosom posmrtnih ostataka od 2008.godine Bonifacijev grob, uz njegov rođendan (25. lipnja) slavi misa za njegovu domovinu Hrvatsku. Vjerojatno će se u toj prigodi spominjati i ono što je 3. srpnja 1901. godine posjetivši Bonifacijevu Zbjegovaču iz Italije zapisao brat Anastasi Hamenten Citiramo: Uostalom, lako je među ovim Hrvatima naći i drugih Bonifacija, mogu potvrditi da nisu kruti, kako se o njima poslovično govori. Naprotiv vidim kako je to narod po prirodi blag, jake vjere  i pobožan, pa i muškarci do te mjere da im nema premca.


 
Povratak na aktivnosti