Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
3. prosinca 2023.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Aktivnosti

Vrijeme

Nadolazeći događaji

Kutina i Moslavina

O Kutini i Moslavini

Žetvene svečanosti – Dožínky 2016. 4.7.2016. - Novosti

Pozivamo vas da posjetite manifestaciju Žetvene svečanosti – Dožínky 2016. koja će se održati u petak 15. i subotu 16. srpnja 2016. u Međuriću i Kutini.

Dožínky (Dožinke, Žetvene svečanosti) najveća su kulturna manifestacija češke manjine u Hrvatskoj, a održavaju se svake druge godine u nekom od mjesta u kojima su organizirane manjinske kulturne udruge – češke besede. Ujedno je to i najstarija kulturna akcija manjinske zajednice i održava se od 1925. godine.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i supokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i Sisačko-moslavačke županije. Organizatori su Savez Čeha u Republici Hrvatskoj, Češka beseda Međurić i grad Kutina.

Žetvene svečanosti, Dožinke, slave završetak žetve i izražavaju radost zbog uspješnog spremanja ljetine. Prikaz je to pučkih običaja, tradicije, narodnih plesova i pjesama, koje čuvaju češka manjinska društva. Nastupaju folklorne skupine trideset i jedne češke besede i gostujuća kulturno umjetnička društva iz Hrvatske, Češke i Poljske.

U petak poslijepodne u Međuriću se prikazuje tradicionalna žetva, otvaraju se prigodne izložbe i održava folklorni program, a u subotu u Kutini posjetitelji mogu razgledati staročeški sajam i izložbe, te prisustvovati središnjem folklornom programu


 
Povratak na aktivnosti