Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
30. siječnja 2023.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Aktivnosti

Vrijeme

Nadolazeći događaji

Kutina i Moslavina

O Kutini i Moslavini

BELA IV. S DJECOM GRADA KUTINE 28.10.2016. - Novosti

Iz kutinske davnine i blizine

Piše: Dragutin Pasarić

 

 

BELA IV . S DJECOM GRADA KUTINE

 

Uz Dan grada Kutine posebno čestitku priredbom Djeca svom gradu šalju najmlađi. Zamoljen od virtouzne za kazališne učeničke izvedbe zbjegovačke učiteljice SanJe Rašo da djeci njihovom glumom oživim i osuvremenim lik kralja Bele IV. Pokušao sam. Evo početka, a kraj ćemo ukoliko tekst  vještiji dramski  oživotvore - nadamo se vidjeti na jednoj školskoj  priredbi.

 

BELA IV: Ja kralj hrvatsko - ugarski Bela IV. danas povijesno oživljen - Kutini kao nekim drugim gradovima nisam dodijelio status slobodnog kraljevskog grada. No ponosan sam da se uz moje ime spominje i ime Kutina. Zapisao sam ga, ne kako se to čini danas uz pomoć miša na računalu. U papir pergamenu upisao sam ga svojoj Povelji 10. studenoga 1256. godine spominjući prostor oko rječice Kutine guščjim perom, koje je sve do 18. st. bilo najomiljenije sredstvo za pisanje. Ne pamtim u kratkom prolazu konture naselja, ali savjetnici su mi rekli da je tu davno prije mene bilo rimsko naselje. Istraživanja to i potvrđuju, bilo je u današnjoj ulici mirisnog imena Lipa. A, onda vijesti iz povijesti  koje mi je donio moj vjerni pisar govore - ovdje je uz grožđe davno rasla dunja, a kojoj je staro ime – kutina. Što da vam kažem Kutina je između Lonjskoga polja i trsnoga gorja: mirisna, zanosna i ponosna. Volio bi da mi vi bez kraljevske krune i žezla koji danas kraljujete ovim krajem, ne kao Bela I., II., III. i IV. već kao prvašići, drugaši, trećaši i četvrtaši - kažete što se od mog vremena važno dogodilo, a posebno kako je danas. Vjerujem da ću uživati u svom prijestolju prošlosti, a koju u ime budućnosti treba upoznati.

 

ČETVRTAŠ: Ja sam učenik četvrtog razred i nisam Bela IV. No reći ću crno na bijelo, a nešto sam i saznao surfajući na internetu o ratovima s Turcima, pobjedi kod Siska, moslavačkim grofovima Erdödiyima, a o tome više možemo saznati i ako se recimo uputimo prema starom Garić gradu.. Ako ti se iz središta grada ne ide predalek, onda nudim, umjesto izloga trgovina, vitrine Muzeja Moslavine. Nije daleko popni se na Crkveni brijeg. Uđi u prelijepu baroknu crkvu iz 18. stoljeća, posebno 5. kolovoza na njezin dan Gospu Snježne - bit će ti toplo i pri srcu i pri duši. Slušat ćeš o plemenitom liku mladog zbjegovačkog postolara Ivana Pavletića koji je na putu svetosti. Nikako ne propusti 29. lipnja blagdan sv. Petra i Pavla kada se poslije mise zajedništvo puka seli u središte grada. Šarenilom boja posebno narodne nošnje i vrtuljkom radosti pod imenom Petrovo slavlje kutinsko ožive stari i novi trg. A tek kako je svih dana Kutinskog ljeta koje je zahvaljujući posebno Društvu Naša djeca - carstvo upravo naše dječje igre. I tko nam što može? 

 
Povratak na aktivnosti