Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
30. siječnja 2023.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Aktivnosti

Vrijeme

Nadolazeći događaji

Kutina i Moslavina

O Kutini i Moslavini

AUTOR KNJIGE „UVOD U TELEVIZIJU“ ROĐEN U KUTINI 5.12.2016. - Novosti

Iz kutinske davnine i blizine

Piše: Dragutin Pasarić

 

 

 

AUTOR KNJIGE  „UVOD U TELEVIZIJU“  ROĐEN U KUTINI

 

Prolazi i ova za Kutinu, bar što se njezina imena tiče 760. jubilarna godina. Na jedan jubilej s dvije brojke podsjećalo nas se i bit će tako do 31. prosinca gotovo iz minute u minutu – 90 godina Hrvatskog radija – 60 godina Hrvatske televizije. Kutina ima i tu nešto reći, naročito uz drugi i slikom obogaćen medij o kojemu rado govorimo kao prozoru u svijet. Naime u Kutini je rođen Zlatko Smrkić. 

 

Hrvatska enciklopedija podsjeća – inženjer elektrotehnike (Kutina, 4. X. 1924  Zagreb, 2. VIII. 1995). Diplomirao na Tehničkom fakultetu u Zagrebu (1951), kada se i zaposlio na Elektrotehničkom fakultetu, gdje je doktorirao (1961), bio redoviti profesor od 1968 (do umirovljenja 1994) i dekan 1972–74. Kao dugogodišnji predstojnik Zavoda za radiokomunikacije i visokofrekvencijsku tehniku, uveo je područje radiokomunikacija u nastavu i znanstvenoistraživački rad, a u suradnji s Televizijom Zagreb znatno pridonio njegovu razvoju te uvođenju televizije (1956) u Hrvatskoj. Održavao je nastavu i na fakultetima u Splitu, Skoplju i Banjoj Luci. Bio je član suradnik JAZU od 1975. Autor je udžbenika Uvod u televiziju (1967) i Mikrovalna elektronika (1974). God. 1972. primio je Nagradu za znanstveni rad »Nikola Tesla«.

 

Višegodišnji direktor Televizije Zagreb, a posebno uspješan urednik školskog programa, bio je „naše gore list“ Josip Gobac. Za dopisnog snimatelja tadašnje jedine televizije u Hrvatskoj 1980. godine doveo  je i kasnijeg pokretača Kutinske amaterske televizije popularnog Ivana Pavlovića Ripa. Prije četvrt stoljeća Ripova televizija bila je kutinski „prozorčić“ i to u ratne dane osobito za branitelje koji su se vraćali s bojišnice. Sjećam se vodeći božićni program okićenog bora i pjesme o zvončićima dok su na gradom prijetili zvončići druge vrste. Dakako mi smo za one koji svijetu mir navještaju i neka zvone cijelu noć. Sretan Božić i Nova godina svakome. 

 
Povratak na aktivnosti