Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
30. siječnja 2023.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Aktivnosti

Vrijeme

Nadolazeći događaji

Kutina i Moslavina

O Kutini i Moslavini

O KUTINSKOM PETROVU PRIJE 10 GODINA 14.6.2017. - Novosti

IZ KUTINSKE DAVNINE I BLIZINE

Piše: Dragutin Pasarić

 

 

O KUTINSKOM PETROVU PRIJE 10 GODINA

 

Opravdanja za oživljenu tradiciju pod nazivom PETROVO - SLAVLJE KUTINSKO 2007.  godine bilo je napretek. Bez dvojbe osjetila se potreba  građana Kutine i brojno viđenih gostiju za suvremeni spomen na 1837. godinu kada je Poveljom kralja Ferdinanda mjesto  dobilo status trgovišta. Priredbu su pratila vrijedna kulturna zbivanja: u Galeriji Muzeja Moslavine izložba crteža, među kojima i kutinskih motiva slikara Ivana Milata, u Knjižnici i čitaonici brojevi Moslavačkog glasnika otisnutih u gradu prije 100 godina. Procesija Crkvenom ulicom  i  misa u crkvi sv. Marije Snježne dale su duhovno obzorje. Osobitim bio je trenutak kada je mons. Vladimir Stanković objavio da je za Ivana Bonifacija Pavletića, redovnika Družbe Sinova Bezgrješne, rodom Zbjegovčanina (u Kutini osamdesetih 19. st. učio postolarski zanat), u Rimu započeo pripremni postupak za njegovo proglašenje  blaženim.

 

O prikazu ljepote narodne nošnje,  pučke pjesme,  plesa i svirke, scenarijem, profesionalno i zavičajnim zanosom sa 640 izvođača, brinula je etnologinja Slavica Moslavac. Pozavidjela im je, prateći ih, i skulptorski uznosita Vila kutinska. Ona je uz svoje skute primila i ponuđače raznovrsnih moslavačkih proizvoda kako s polja i vinograda, tako i onih s polja kulture, a i obližnje trgovine ponudile su blagdanski popust. Suglasili su se, otvorivši vrata Vinski dvor s degustacijom škrleta i stoljetni park udomaćivši više lovačkih udruga s  ponudom ukusno pripremljenog gulaša. Sve te događaje, radosni uz završetak školske godine, pozdravljali su vozeći se «vlakićem» najmlađi stanovnici grada. Revija starih motora u organizaciji kutinskog Moto kluba Vilenjaci upotpunila je tu ulicama grada putujuću sliku, popraćenu i čarolijama uličnih izvođača. Za mladež, ali i starije generacije, pun pogodak bio je večernji koncert Prljavog kazališta na novoj velikoj kutinskoj pozornici, daru Petrokemije d.d. Na njoj su izvučeni i brojevi nagradne igre. Trodnevno slavlje u petak 29. lipnja nad Trgom kralja Tomislava, središnjem mjestu za 6.000 do 7.000 znatiželjnih, obasjao je i zasluženi vatromet.

 

Ponovilo se to pučko slavlje kutinsko i ovih dana, dakako u novom izdanju, ali s jednakom radošću u međuvremenu i na novoizgrađenom trgu. Uostalom, u prigodi  smo 180. obljetnice kada je statusom trgovišta - Kutina počela dobivati obrise grada.  

 
Povratak na aktivnosti