Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
30. siječnja 2023.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Aktivnosti

Vrijeme

Nadolazeći događaji

Kutina i Moslavina

O Kutini i Moslavini

STOLJETNI TRIJEMOVI I KNJIGE 4.7.2017. - Novosti

Iz kutinske davnine i blizine

Piše: Dragutin Pasarić

 

 

STOLJETNI TRIJEMOVI I KNJIGE

 

 

U srpanjskoj hladovini trijema u Popovači, a koji postaje „žarištem kulture”, prisjetih se značajnog događaja iz 2005. godine. Ogranak Matice hrvatske Kutina – podružnica Popovača u njemu je predstavio Decretum, pretisak prijevoda znamenitog pravnog djela srednjega vijeka. Njegov prevoditelj, a time i potpisnik najstarije hrvatske kajkavske knjige te vrste je Ivanuš Pergošić, rođen u prvoj polovici 16. stoljeća u Mikulanici, koja je danas sastavni dio Popovače. Primjereno jedna ulica tu nosi i Pergošićevo ime.  Spomenuto djelo je tiskano 1574. u Nedelišću, u najstarijoj tiskari (Jurja Zrinskog) sjeverozapadne Hrvatske. Nakon prve objave 1517. godine pojavilo se u mnogim izdanjima na latinskim i drugim jezicima. Pergošićev Decretum iz 1574. kao pravni kodeks u hrvatskom sudstvu bio je na snazi puna tri stoljeća, sve do Građanskog zakonika 1853.godine.


Ogranak Matice hrvatske i Tiskara Zrinski iz Čakovca bogato opremljeno djelo objavili su 2003. godine, uz kritički pretisak prof. dr. Zvonimira Bartolića. Inače u dijelu prijevoda iza 51. tituluša posebno se osjeća jedan moslavački dijalekt, a ne koji od varaždinskih ili međimurskih govora. Na to da je Pergošić poslije 1521. godine rođen u Moslavini, upućuje u temeljitim istraživanjima jezikoslovac dr. Valentin Putanec (Porijeklo moslavačkih Pergošića, Čazma u prošlosti i danas, Čazma 1979. str. 123-136). Bio je to i razlog što je i Josip Badalić u knjizi Moslavačke razglednice (Kutina, 1979.) Pergošića uvrstio među moslavačka znanstveno-književna imena.


Stručno se tim pravnim dokumentom bavio još jedan Moslavac. Bio je to Mihajlo Lanović, znanstveno-pravni istraživač, vrstan učitelj prava (Okoli, 1882. - Zagreb, 1968.). U Okolima nedaleko Velike Ludine nadaleko je poznat Lanovićev trem. Zasigurno je u njemu, točnije svom rodnom domu, Mihajlo spominjao svog davnog prethodnika iz moslavačkog susjedstva. Dakle, nikako ne okolišajte u traženju moslavačkih vrijednosti  ni manja mjesta - zvala se ona Mikulanica ili Okoli. 

 
Povratak na aktivnosti