Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
30. siječnja 2023.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Aktivnosti

Vrijeme

Nadolazeći događaji

Kutina i Moslavina

O Kutini i Moslavini

ČUDOTVORNI TRENUTCI KOLOVOZA 3.8.2017. - Novosti

IZ KUTINSKE DAVNINE I BLIZINE

Piše: Dragutin Pasarić

 

ČUDOTVORNI TRENUTCI KOLOVOZA

 

Ovih dana oživjela je vojarna Hrvatske vojske u Sinju, gradu koji više od tri stoljeća rado spominje kolovoz 1715. godine i čuvenom slobodarskom alkom čudotvornu Gospu Sinjsku. U Moslavini u treće desetljeće ušao je konjanički maraton arapskih konja s ishodištem u Voloderu, eldoradu moslavačkog krajobraza. Započinje 5. kolovoza na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, ali i na Gospu Snježnu, nebesku zaštitnicu kutinske župe. U poznatoj vojno-redarstvenoj akciji Oluja uz taj dan prije 22 godine nad nedalekom rijekom Savom nije pao snijeg. Nadvila se ranojutarnja magla. Pod njezinim strahopoštovanim okriljem pripadnici 3. „kutinske“ bojne 125. domobranske pukovnije Novske pod zapovjedništvom Dragutina Krznarića, kao u praskozorje povijesti, u drvenim čamcima bez gubitaka forsirali su najveću, i u hrvatskoj himni opjevanu rijeku domovine. Neviđeno za kraj 20. stoljeća. O tome se zna i uči i na američkom West Pointu. A, da bi se učilo tu su i kulturne institucije, pa tako i spomenuti događaj na stranicama Zbornika Moslavine (2016.) čuva kutinski Muzej Moslavine.


I odnedavno svjetski poznati Muzej Sinjske alke svoju višestoljetnu poruku zahvaljuje našoj Moslavki Bernardi Rundek Franić, rođenoj u Gornjoj Vlahiničkoj (1949.). Živeći tiho svoje umirovljeničke dane u Velikoj Ludini, sigurno se rado sjeti trenutaka kada je Restauratorski zavod Hrvatske 1981. preuzeo predmete Zbirke Viteškog alkarskog društva (VAD) iz Sinja – odoru, opremu i oružje. Svrha je bila obaviti cjelovite konzervatorsko-restauratorske radove na originalnim predmetima zbirke, ali izraditi i replike identične originalima. Izvorni predmeti bili su namijenjeni pohrani za budući muzej, dok su replike imale uporabnu ulogu za održavanje samog viteškog natjecanja. S obzirom na količinu i karakter pristiglih predmeta za vrlo složene zadaće bilo je nužno osnovati Odjel za tekstil. Voditeljica mu je, a što je neupitno bila za to iskustvena gđa Bernarda. Za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine (Sinj je tek dio) za dugogodišnji rad posvećen konzervatorsko-restauratorskoj djelatnosti dodijeljena joj je i ugledna Nagrada Vicko Andrić.


Eto kako kolovoska vrelima nudi čudotvorne trenutke s nebeske visine, ali i one sasvim prizemljene s tla moslavačke blizine. 

 
Povratak na aktivnosti