Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
30. siječnja 2023.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Aktivnosti

Vrijeme

Nadolazeći događaji

Kutina i Moslavina

O Kutini i Moslavini

ZDRAVICA KRALJICI MOSLAVAČKIH PRIREDBI 30.8.2017. - Novosti

Iz kutinske davnine i blizine

Piše: Dragutin Pasarić 

  

ZDRAVICA KRALJICI MOSLAVAČKIH PRIREDABA

 

U nedjelju 17. rujna na Voloderskoj jeseni uz njezinu 50. obljetnicu, bit će izgovorena - zlatna zdravica. Opravdano i s ponosom. Temeljni joj je kušanjem, ocjenama, izložbeno i na druge načine cilj bio promicati vrijednost kapljice, s brda dobrih vina, kako su još Rimljani nazivali ovaj kraj. Razumljivo, time dati zamah i turističkom razvoju. Nastupom brojnih folklornih skupina, a većina ih se obnovila ili osnovala uz potrebu nastupa na VJ, vratila se tradicija gotovo zaboravljenih običaja. Njima je izborom najljepše beračice, snehe ili najoriginalnije nošnje dat i dodatni sadržaj. Nezaboravnim s početka njezina održavanja ostaje suvenir – košarica s grožđem. Pozdrav se mogao uputiti i razglednicama s motivima moslavačkih narodnih nošnji. Bila je to i jedna od prvih javnih turističkih manifestacija na području općine Kutina u vrijeme predsjednika Mije Hlada (inače rođeni Voloderac). Za organizaciju u ime kutinskog Turističkog društva Garić, o prvoj i sve do 1988. godine, brinuo je agilni tajnik Vladimir Ilijaš. Prva je pisanim plakatom (crtežom) ak. slikara najavljena pod imenom Berba grožđa za 1. listopada 1967. godine.

 

Što na VJ reći o bliskosti s publikom, duhovitim scenama i porukama prvaka hrvatskog glumišta Smiljke Bencet i Martina Sagnera, Fabijana Šovagovića ili udomaćenog Ive Serdara... Neizostavna je likovna kolonija Voloderski bregi, a tu su i skupne izložbe zavičajnih autora. Kolike su samo promocije održane u Staroj klijeti ( književnici; Josip Badalić, Matko Peić, Ernest Fišer,  povjesničari: Dragutin Pavličević, Marko Bedić...). Bilo je više okruglih stolova o moslavačkom gospodarstvu. I Udruga vinogradara i voćara Moslavine Kutina utemeljena je na VJ 12. rujna 1981. godine. Kasnije je ponijela ime uz uzgoj moslavačkih vinograda i podrumarenje poznatog stručnjaka Ljudevita Luje Miklaužića. VJ prigrlila je nove i bez njih danas nezamislive sadržaje: od sportskih (nogomet, rukomet, košarka), planinarenja kroz vinograde, atletskih i  biciklističkih utrka od Kutine do Volodera, dolazak oldtimera iz Siska, domaćih konjanika, ali i „jahača“ snažnih motora, ili izletnika iz Zagreba Voloder-expressom.

 

Prvih godina čelo beračke povorke činila je zaista volovska zaprega s bačvom na drvenim kolima, a i vol se uz ceremonijal stavljao na vatru. Divili su se tome prvih njezinih godina i sovjetski kozmonauti (Sevastjanov i Leonov). Pisma su zrakoplovima Lufhanse s pečatom te naše kraljice moslavačkih priredaba putovala širom svijeta. I onda kada nije održana 1991. godine bila je u srcima. Pripremajući je za 1992. godinu Puhački orkestar INA - Petrokemije  uključen u Hrvatsku vojsku svirao je koračnicu Moslavački vinogradi, poznatog skladatelja  Tomislava Uhlika, tada i dirigenta tog orkestra. Ispada što u Moslavini nije bilo na Voloderskoj  jeseni, ili uz nju – zaista se i nije dogodilo. 

 
Povratak na aktivnosti