Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
3. prosinca 2023.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Aktivnosti

Vrijeme

Nadolazeći događaji

Kutina i Moslavina

O Kutini i Moslavini

GOJILSKA KLIJET I HRVATSKA ENCIKLOPEDIJA 17.10.2017. - Novosti

Polovicom listopada počinje i do 15. studenoga traje Mjesec knjige. Uz kutinski kraj evo jedne nevjerojatne spoznaje o nastojanju objave zahtjevnih enciklopedijskih izdanja. Podatak dolazi iz ovih dana predstavljene knjige Lipovljani kojih više nema. Nakladnik je Ogranak Matice hrvatske u Novskoj. Autori su Roman Myz, nekada lipovljanski, a danas umirovljeni grkokatolički svećenik u Novom Sadu, te kroničar Lipovljana Nikola (Zlatko) Zeman. 
Jedno od sedam sjećanja (medaljona) Roman Myz  pod naslovom  Zaboravljena braća posvećuje  svećeniku  Matiji i  profesoru Vinku Prošteniku. Pamti kao dječak, a i stariji su mu rado pričali, da je ugledni zagrebački profesor grčkoga i latinskoga Vinko Proštenik često iz Lipovljana u koje je rado dolazio, iz njih pješice odlazio u obiteljsku klijet na Gojlu.  Tu bi se prije Drugog svjetskog rata okupljalo društvo znanih s tadašnje znanstvene i kulturne scene. Društvo je imalo i zabavno ime Patka, no bilo je više od zabave. 
Myz doslovce  piše (str.35) u klijeti Vinka Proštenika rođena je ideja o enciklopediji.  U društvu koje je okupljao Vinko Proštenik nalazio se Mate Ujević. Dakako riječ je o središnjoj osobi zanesene objavom Hrvatske enciklopedije i njezinim glavnim urednikom. Prva od pet knjiga Hrvatske enciklopedije svjetlo dana ugledala je u Banovini Hrvatskoj,  početkom 1941. godine. Da su susreti uz moslavačku kapljicu dali poticaj takovom iznimnom nakladničkom poduhvatu svjedoči u impresumu Središnjeg uređivačkog odbora Hrvatske enciklopedije i ime Vinka Proštenika.
Priča uz suradnju na daljnjim izdanjima (u bivšoj Jugoslaviji i današnjoj RH) ima i nastavak  sve do Vinkovih sina Mihovila i unuka Mladena (obojica znanstvenici s područja kemije). Danas uspomenu na djedov prinos enciklopedistici  čuva unuk Mladen,  dakako i u preuređenoj  klijeti na Gojlu, a o kojoj brine i s obitelji rado posjećuje. 
 
Povratak na aktivnosti